Ceder olie

Ceder olie is een hele oude olie. De olie heeft een krachtige werking en kan veelzijdig ingezet worden. Hij is vooral bekend om zijn desinfecterende en insectwerende eigenschappen.

Stukje geschiedenis.

De Ceder is al eeuwenoud. In de oudheid was Ceder al een erg populaire olie door zijn desinfecterende werking. De Egyptenaren gebruikten het om hun overledenen te balsemen en te mummificeren.
Huizen en boten werden (en worden!) gebouwd van cederhout, want dit hout wordt niet aangetast door insecten.
In het Libanongebergte (Qadisha-vallei) stond een heilig cederbos. Hier gingen mensen naartoe om te mediteren en antwoorden te vinden  op allerlei levensvragen. Het bos is er nog. Er zijn nog zo’n 450 cederbomen te vinden. Deze zijn meer dan 2500 jaar oud.

Libanon was vroeger begroeid met ceders en de boom is nog steeds terug te zien in de vlag van Libanon.

De werking van de olie

Ceder olie wordt verkregen door middel van stoomdestillatie uit houtsnippers, afvalhout en zaagsel van de cederboom. Voor 1 kilo olie is 30 kilo hout nodig.
Ceder olie werkt desinfecterend en remt ontstekingen. Het doodt veel schimmels en bacteriën. Ook werkt het verlichtend bij verkoudheid en luchtwegeninfecties. Het is daarom een perfecte olie voor in de diffuser wanneer je gezin wat grieperig is. Combineer de olie met een paar druppels bergamot en citroen en je hebt een heerlijke blend voor een oppepper tijdens het griepseizoen!

Bij huidaandoeningen zoals eczeem en acne kan cederolie helpen. Maak een fijne huidolie door 10 druppels cederolie te mengen met 25 ml Jojoba olie. Smeer dit 3 tot 4 keer per dag op de onrustige huid. Daarna niet afdekken!

Psychisch werkt cederolie aardend. De geur zorgt voor kalmte en verzachting. Ceder olie geeft kracht en kan zeer fijn zijn om je te geleiden tijdens een diepe meditatie.

Anti motten middel

Ceder werkt insectenwerend en is zeer effectief tegen motten! Wanneer je last hebt van motten in huis, druppel dan een paar druppels ceder olie op een wattenschijfje en leg het op de plek waar de motten het meest te vinden zijn.
Bij ons in huis waren ze helaas vooral te vinden in de voorraadkast en nestelden ze zich tussen de bloem en bakmeel. De wattenschijfjes met cederolie was voor ons echt een wondermiddel!

Geur, combinatie's en even oppassen!

Vanuit het flesje kan de geur wat te sterk overkomen, maar gemengd in een basisolie of in de diffuser is de geur zoet – hout achtig.
Cederolie is goed te mengen met citrus oliën, zoals bergamot, sinaasappel of citroen.
Pas op! Liever niet gebruiken tijdens de zwangerschap en bij jonge kinderen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *