Kinderen en aromatherapie

Hoewel aromatherapie een fijne natuurlijke manier kan zijn om je gezondheid te ondersteunen, is het bij gebruik bij kinderen wel even oppassen.
Etherische oliën zijn zeer geconcentreerde plantenextracten en kunnen daardoor bij verkeerd gebruik irriterend zijn voor de huid of luchtwegen. Dit is zeker het geval bij kinderen. Ook al lijkt het nog zo’n veilig kruid, hun werking is vele malen sterker of helemaal anders dan de hele plant waaruit de olie gewonnen wordt. Salie bijvoorbeeld is als vers of gedroogd keukenkruid erg geschikt om op te eten. Maar als pure etherische olie is het giftig en kan bij zwangerschap een spontane abortus opwekken.

Houd etherische oliën altijd uit de buurt van kinderen.

Gebruik van aromatherapie

Etherische oliën kunnen op meerdere manieren worden gebruikt. De veelvoorkomende manieren zijn:

  • Verdamping in de diffuser of een oliebrander
  • In bad (vermengd met een drager)
  • Vermengd met een basisolie zodat je een fijne massageolie hebt
  • Stomen of inhaleren
  • Druppelen op een geursteen

Voor gebruik bij baby’s kun je het beste kiezen voor een massageolie of een badolie.
Bij wat oudere kinderen kun je ook gebruik maken van een diffuser, geursteen of een inhalator.

Aromatherapie is een fijn hulpmiddel. Lavendel en mandarijn werken bijvoorbeeld goed bij onrustige kindjes. Lavendelolie is de perfecte olie voor in een badje voor het slapen gaan. 

Baby's

Etherische oliën mogen niet gebruikt worden bij baby’s tot 3 maanden.
Vanaf 3 maanden kun je langzaam beginnen met het gebruik van etherische oliën. Dit kun je het beste introduceren door middel van een babymassage met een goede basisolie waarin een etherische olie is gemengd. Maar let op, deze moet zeer verdund worden. Gebruik slechts 1 druppel etherische olie op 2 eetlepels basisolie. Zorg ervoor dat je het niet in het gezicht van je baby gebruikt. Let er ook op dat je de handjes overslaat.
Een fijn badje met wat lavendelolie kan ook erg prettig zijn. Gebruik wel altijd een emulgator, anders lost de olie niet op in het water. Je kunt bijvoorbeeld voor 1 vol babybadje 1 eetlepel melk met 1 druppel lavendelolie gebruiken. Roer dit goed door het badje voordat je kindje erin gaat. Zorg ervoor dat je kindje het water niet inslikt.

Oliën die je veilig kunt gebruiken bij baby’s zijn: Lavendel, Mandarijn, Roomse Kamille, Roos, Sandelhout en zoete Sinaasappel

Wat ook heel goed gebruikt kan worden bij baby’s is een hydrolaat. Dit is een soort “afvalwater” dat vrijkomt bij het destilleren van de etherische oliën. Minder geconcentreerd dus, maar wel goed genoeg voor het gebruik bij baby’s. Kies bij voorkeur voor de Kamille Hydrolaat of Lavendel water

Vanaf 6 maanden kun je ook de Slaap lekker balsem van Primavera gebruiken. Smeer een beetje balsem uit over de borst van je kindje en de ontspannende geur van lavendel zal je kindje helpen om heerlijk in slaap te kunnen vallen.

Kinderen van 2 tot 6 jaar

Vanaf 2 jaar kun je beginnen met bijvoorbeeld een diffuser op de kinderkamer zetten. Deze kun je dan ongeveer een half uur voordat je kindje naar bed gaat aanzetten. Gebruik op 100ml water slechts 2 druppels olie. Dit is voor deze leeftijd echt al genoeg. Gebruik een olie waar je kindje op dat moment behoefte aan heeft. Is het onrustig, heeft het veel last van nachtmerrie’s of is het gespannen voor de volgende dag? Dan werken oliën zoals lavendel, geranium, roomse kamille of bergamot erg goed. We hebben ook een speciale blend voor het slapen gaan. De Stars & Dreams van de Groene Linde.

Vanaf 6 jaar

Wanneer je kindje 6 jaar of ouder is, en je al vanaf jonge leeftijd bent begonnen met aromatherapie, zijn er wat meer mogelijkheden om aromatherapie te kunnen gebruiken. Nog steeds is de dosering altijd nog vele malen lager dan bij volwassenen, maar de manieren waarop je de etherische olie kunt gebruiken zijn wat uitgebreider.
Je kunt vanaf deze leeftijd ook gebruik gaan maken van aurasprays. Dit zijn sprays die je boven je hoofd kunt sprayen en dan de nevel over je heen laat vallen. Dit kan heel fijn zijn wanneer je bijvoorbeeld wat extra bescherming en zelfvertrouwen nodig hebt. Denk aan een spannende schooldag, of bezoekje aan de dokter. Dan kan de roomspray Guard me! van Primavera heel prettig zijn.
Een inhalator gebruiken kan vanaf deze leeftijd ook prima. Wanneer je kind een bepaalde geur herkent en associeert met iets fijns, kun je deze geur ook inzetten met behulp van een inhalator. Denk bijvoorbeeld aan heimwee. Wanneer je kind daar last van heeft kan een fijne geur die aan iets fijns of veiligs doet denken enorm helpen. Dit heeft wel wat opbouw tijd nodig.
Kies een olie of een blend die je kind lekker vindt ruiken en doe deze regelmatig in een diffuser op fijne momenten. Bijvoorbeeld tijdens een spelletje doen of een 1 op 1 momentje met elkaar. De hersenen koppelen deze geur aan de fijne momenten en herinneringen.
Wanneer je dezelfde geur in een inhalatorstick doet, heeft je kindje altijd die fijne geur bij zich. Dit kan heel helend zijn.

Lijst van oliën die niet gebruikt mogen worden bij kinderen

Er zijn een aantal oliën die je beter helemaal moet vermijden bij kinderen. 

Dat zijn: 
Basilicum, Ceder, Eucalyptus, Kampfer, Kaneelschors, Nootmuskaat, Salie

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *