Wat je moet weten voordat je zelf parfum maakt met etherisch oliën

Voordat je aan de slag gaat met je zelfgemaakte parfum, is het goed om eerst wat basisinformatie te kennen. Je gaat immers werken met zeer geconcentreerde oliën en dat kan gevaarlijk zijn wanneer je dit onverdund op je huid gebruikt. Daarnaast zit elke olie weer anders in elkaar qua samenstelling en past niet elke geur bij elkaar. Daarom is het belangrijk om wat informatie vooraf te krijgen

Basisnoten, hartnoten en topnoten

Etherische olie bestaan uit moleculen die groot of klein kunnen zijn, lang en slank of dik en rond. Hoe kleiner de moleculen, des te sneller ze zullen verdampen. Hoe groter de moleculen, hoe langzamer ze verdampen. Als een olie dus veel kleine moleculen bevat, dan zal de geur eerder vervliegen dan een olie die juist veel grote moleculen heeft. Oliën met de kleinste moleculen zijn de topnoten. De oliën met de middelgrote moleculen zijn de hartnoten en de oliën met de grootste moleculen zijn de basisnoten.
Maar welke oliën zijn nou basis-, hart- of topnoten? Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende oliën, gecategoriseerd op de noten.

Basisnoten:

Benzoë, Cederhout, Cipres, Den, Dragon, Gember, Goudsbloem, Jasmijn, Kaneel, Kruidnagel, Mirre, Nootmuskaat, Oregano, Patchouli, Sandelhout, Vanille, Wierook

Hartnoten:

Anijs, Bonenkruid, Den, Geranium, Hysop, Jeneverbes, Kamfer, Kamille, Kaneel, Karwij, Lavendel, Majoraan, Melisse, Neroli, Roos, Rozemarijn, Tijm, Venkel, Ylang Ylang

Topnoten:

Basilicum, Bergamot, Cajeput, Citroen, Citroengras, Eucalyptus, Karwij, Koriander, Neroli, Pepermunt, Petitgrain, Salie, Scharlei, Tea Tree, Tijm, Ylang Ylang

Zoals je ziet zijn sommige oliën in meerdere categorieën ingedeeld. Je kunt de olie dan gebruiken zoals jij het wil.

De juiste verhouding

Om een goede parfum te kunnen maken, is het belangrijk om een goede combinatie te vinden van verschillende geuren. In een evenwichtige parfum zitten alle drie de tonen. Daarbij is de richtlijn:

Voor een frisse, maar snel vervliegende geur:
1 druppel basisnoot
2 druppels hartnoot
3 druppels topnoot
Dit is dus een verhouding van 1:2:3 (B:H:T). De exacte hoeveelheid druppels die je gebruikt hangt af van de totale hoeveelheid parfum die je maakt.

Voor een fijne, wat lang blijvende geur:
3 druppels basisnoot
2 druppels hartnoot
1 druppel topnoot
Dit is dus een verhouding van 3:2:1 (B:H:T). De exacte hoeveelheid druppels die je gebruikt hangt af van de totale hoeveelheid parfum die je maakt.

Goed om te weten

Nu je wat meer bekend bent met deze basisinformatie zijn er nog een paar dingen goed om te weten.

Foto-toxisch

Sommige oliën zijn foto-toxisch. Dit betekent dat ze UV-licht absorberen. Ze houden de zonne-energie in de huid vast en daardoor kan er een overgevoeligheid voor zonlicht worden opgebouwd. Dit verhoogt de kans op huidontstekingen en pigmentverstoringen.
Foto-toxische oliën zijn vrijwel alle citrusoliën, zoals Bergamot, Citroen, Grapefruit, en Limoen. Mocht je een product hebben gebruikt met 1 van deze oliën erin, vermijd dan minimaal 12 uur direct zonlicht. Denk ook aan blends waar misschien een citrusolie in zit!

Verdunnen

Als je etherische oliën op je huid gaat gebruiken, is het van belang dat je de olie altijd verdund met een basisolie. Met uitzondering van lavendel (en in sommige gevallen Tea Tree) mag je etherische oliën nooit onverdund op je huid gebruiken. De oliën zijn zo geconcentreerd dat het, naast een vervelende huidreactie ook een blijvende allergie kan opleveren.
Verdunnen kan in het geval van het maken van een roller met een neutrale basisolie. Maar in het geval van een airspray, kun je ook verdunnen met alcohol.

Bruine flesjes

Het is belangrijk om je zelfgemaakte parfum in een bruin flesje te doen. Etherische oliën kunnen erg slecht tegen zonlicht. Een bruin flesje houdt een groot deel van het zonlicht tegen. Toch moet je nog steeds zorgen dat ook bruine flesjes niet in het zonlicht staan.

Na het lezen van deze informatie kun je zelf aan de slag. Ik heb een aantal voorbeeld recepten op de site staan voor verschillende soorten sprays en rollers, maar probeer ook eens zelf met je eigen favoriete oliën aan de slag te gaan. Met deze basisregels gaat het vast goed komen!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.