Ingrediënten die je beter kunt vermijden

Het feit dat je op deze site bent gekomen, zegt waarschijnlijk ook wat over hoe je tegenover natuurlijke producten staat. Probeer jij net als mij zoveel mogelijk schadelijke stoffen te vermijden en ben jij ook iemand die altijd de ingrediëntenlijst leest voordat je wat koopt?

Maar welke ingrediënten zijn nou beter om te vermijden? Ik snap het als je door de bomen het bos niet meer ziet. En als je het zelf zeker denkt te weten, dan zijn er ook weer zoveel meningen van anderen. De zin “als het niet veilig zou zijn, dan zou het wel niet in de winkel liggen” heb ook jij vast al heel vaak gehoord. De ingrediënten die ik hieronder noem, zijn dan wel toegestaan (zij het in beperkte mate), maar zouden wat mij betreft toch echt beter vermeden moeten worden. Soms zijn een aantal ingrediënten hier (nog) wel toegestaan, maar in andere landen inmiddels verboden en omgekeerd. Er is dus nog veel onduidelijkheid over de veiligheid van sommige ingrediënten. En daarnaast moeten we niet vergeten dat de synthetische industrie miljarden winst maakt met deze producten, wat het zomaar verbieden moeilijker maakt.

De meeste van deze twijfelachtig-veilige ingrediënten kunnen vaak makkelijk vermeden worden. Ze zijn vaak overbodig en ook nog eens schadelijk voor het milieu. Soms moet je gewoon even verder kijken naar bijvoorbeeld een ander merk. Of je maakt het product zelf. Er zijn genoeg DIY’s te vinden met uitsluitend natuurlijke en pure ingrediënten. Dit is leuk om te doen, en ook nog eens veel goedkoper omdat het veel meer product oplevert.

Een ingrediëntenlijst lezen

Een ingrediëntenlijst lezen is soms best lastig. Er staan vaak moeilijke termen in. Soms weet je dat je een bepaald ingrediënt wilt vermijden, maar datzelfde ingrediënt kan ook als E-nummer in de ingrediëntenlijst staan. Weet jij dan nog steeds dat het om dat ene ingrediënt gaat die jij wilde vermijden?

Een ingrediëntenlijst op een cosmetisch product bestaat uit INCI-termen. Dit zijn internationale benamingen voor stoffen die in de cosmetica gebruikt wordt. INCI staat voor “International Nomenclature Cosmetic Ingredient“. De INCI termen zijn ontwikkelt zodat alle stoffen in de cosmetica dezelfde naam hebben. Dit kan nuttig zijn als iemand allergisch is voor een bepaalde stof. Aan de hand van de ingrediëntenlijst kan iemand dan bepalen of hij/zijn het product wel of niet wil gebruiken.
De andere kant van dit verhaal is natuurlijk wel dat als je niet op de hoogte bent van de INCI term, je je lelijk kunt vergissen in sommige benamingen. Zo heet bijenwas “Cera Alba” en Sheabutter “Butyrospermum Parkii Butter“.

Een ingrediënt waarvan het meest in het product zit, staat altijd bovenaan in de ingrediëntenlijst. Hoe lager op de lijst, hoe lager de concentratie. Als het product 1% of minder van het ingrediënt bevat, mag het in willekeurige volgorde op de ingrediëntenlijst staan.

Deze ingrediënten kun je beter vermijden:

SLS – SLES
SLS is de afkorting van Sodium Lauryl Sulfate. Het is een emulgator/detergent dat ervoor zorgt dat vet kan oplossen in water. Dit zorgt ervoor dat een product goed schuimt. Het is een zeer krachtig schoonmaakmiddel dat eigenlijk veel te krachtig is voor je huid. Het verwijderd niet alleen vuil, maar het tast ook je huid aan. Het middel droogt je huid uit omdat het ook het natuurlijke huidvet verwijderd. Hierdoor kun je last krijgen van een schilferige, jeukende en rode huid. Heb jij wel eens jeuk na het douchen? Check de ingrediëntenlijst van je douchegel!
SLS komt ook voor in veel tandpasta merken. Hierin heeft SLS vooral de functie voor het schuim dat ontstaat bij het poetsen. Maar SLS is een veel te krachtige stof voor in je mond en kan zorgen voor wondjes en het ontstaan van aften omdat het het mondslijmvlies irriteert. Heb je vaak ontstekingen in je mond? Kijk dan eens wat kritischer naar de ingrediëntenlijst van je tandpasta en kies liever voor 1 van de vele alternatieven die geen SLS bevatten.
SLES is de afkorting van Sodium Laureth Sulfate. Ook dit is een detergent. Het is een mildere variant, maar nog steeds irriterend voor de huid. Ook SLES zorgt voor het schuimende effect van het product.

PARABENEN
Parabenen wordt in heel veel cosmetica gebruikt als conserveermiddel. Het verlengt de houdbaarheid van de producten en het zit in meer dan 80% van alle cosmeticaproducten. Je herkent ze op de ingrediëntenlijst aan alle stoffen die op “parabeen” of “paraben” eindigen. Voorbeelden hiervan zijn Ethylparabeen, Benzylparabeen of Methylparabeen.
Parabenen worden gezien als hormoonverstorend en zouden een rol kunnen spelen in het ontstaan van borstkanker. Dit is echter niet officieel wetenschappelijk bewezen.
Propylparabeen en Butylparabeen zijn 2 parabenen die in de Europese Unie niet meer gebruikt mogen worden in verzorgingsproducten die je niet afspoelt zoals crème of een bodylotion. Dat geeft toch wel aan dat het product niet helemaal veilig is. Ook is er een maximale gehalte vastgesteld in de Europese Cosmeticaverordering. Echter zitten parabenen in enorm veel producten. Methylparabeen en Ethylparabeen komen zelfs ook in voeding voor (E214 t/m E219). Dus als je de hele dag door veel in aanraking komt met parabenen, ga je makkelijk over die maximale toelaatbare grens heen.
Daarnaast zijn parabenen niet biologisch afbreekbaar en komt het in het grondwater terecht.

ALUMINIUMCHLORIDE
Ongeveer 75% van alle deodorant soorten bevat Aluminiumchloride. Dat is opzich niet zo gek, aangezien deze stof ervoor zorgt dat zweetgeurtjes verdreven worden. Het is zeer effectief tegen zweten omdat het je zweetklieren tijdelijk blokkeert.
Maar het heeft zeker ook een keerzijde. Er is al heel lang sprake van dat er een verband is tussen de ziekte van Alzheimer en aluminium. Autopsies hebben hoge concentraties aluminium aangetroffen in de hersenen van mensen met Alzheimer.
Het aluminiumchloride dringt de huid binnen bij het gebruik van deodorant, vooral na het scheren wanneer je huid beschadigd en gevoelig is. Daarnaast adem je het ook in, wanneer je met een spuitbus onder je oksel spuit.
In 2016 kwam er een nieuw onderzoek uit Zwitserland over de veiligheid van aluminiumchloride. Daaruit bleek dat bij langdurige blootstelling aan deze stof tot de vorming van tumoren zou kunnen leiden.
De onderzoeken over de veiligheid zijn nog in volle gang, maar tot die tijd zou ik deze stof zeker vermijden.

MICROPLASTIC
Microplastics zijn hele kleine deeltjes plastic die in ongelofelijk veel verzorgingsproducten zitten. Ze worden gebruikt als vulstof en om producten langer houdbaar te maken. Je kunt het overal in vinden. Tandpasta, zonnebrandcrème, make-up en scrubs. Je kunt ze niet met het blote oog zien, maar ze zijn zeer schadelijk voor de natuur. De deeltjes zijn zo klein dat ze door de waterzuiveringsinstallaties glippen. Hierdoor komt het in het oppervlaktewater wat uiteraard zeer schadelijk is. Bekijk je ingrediëntenlijst nog maar eens goed, en let op woorden zoals polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) of polyethyleen tereftalaat (PET).
Interessant weetje: Als er een verbod zou komen op microplastic in de cosmetica, dan zouden sommige bedrijven 90% van hun producten moeten aanpassen!

OXYBENZONE
Oxybenzone is een zonnfilter dat beschermt tegen UVB straling en tegen een deel van de UVA straling. Het zit dan ook in heel veel zonnebrandcrèmes. Het mag nog steeds gebruikt worden, maar inmiddels is er al zoveel wetenschappelijk onderzoek gedaan met verontrustende resultaten dat ik producten met Oxybenzone graag links laat liggen.
Oxybenzone wordt makkelijk opgenomen door de huid, waardoor het vervolgens via de circulatie in de urine terecht komt. Het is zelfs in moedermelk teruggevonden! Oxybenzone is een hormoonverstorende stof. Daarnaast oxideert de stof makkelijk onder invloed van zonlicht. Hierdoor komen vrije radicalen vrij in je lichaam.
En als dit niet al redenen genoeg zijn om deze stof te vermijden, dan heb ik er nog 1 voor je:
Oxybenzone belemmert de groei van koraal en tast het herstelcapaciteit aan. En als je dan bedenkt dat elk jaar zo’n 14000 ton zonnebrandcrème (14 miljoen liter!) in de zee spoelt, dan kun je wel nagaan wat voor schade dat geeft. Wereldwijd zijn er 3500 zonnenbrandmiddelen die oxybenzone bevatten. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven te koop. Let op de ingrediëntenlijst!

Waarom worden deze producten nog steeds gebruikt als ze zo slecht zijn?

Het antwoord op deze vraag laat zich raden… Geld. Synthetische grondstoffen zijn veel goedkoper en ook nog eens veel langer houdbaar dan natuurlijke grondstoffen.
Kijk zelf maar eens naar een goedkope crème bij de bekende discounter, en een crème bij de natuurwinkel. Het verschil in prijs is enorm. Maar dit heeft natuurlijk een reden. Het vermijden van bovenstaande ingrediënten is opzich niet zo moeilijk, maar je moet er wel wat meer geld voor uitgeven en goed op de etiketten blijven kijken.
Laat je niet teveel leiden bij termen als “natuurlijk, bio en eco”. Deze woorden zijn niet beschermd door de wetgeving en mogen door iedereen gebruikt worden. Kijk liever naar keurmerken zoals Demeter, Natrue, BDIH en COSMOS.

De producten die Puurfijn verkoopt zijn 100% gegarandeerd vrij van bovenstaande stoffen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.