Een basisolie kiezen

Etherische oliën zijn zo geconcentreerd en krachtig dat ze niet zomaar onverdund op de huid gebruikt kunnen worden. Om ze op je huid te kunnen gebruiken, moet je ze eerst verdunnen. Dit kan prima met een basisolie. Maar wat is nou een basisolie en welke kun je het best kiezen?

Wat is een basisolie?

Basisoliën zijn vette plantaardige oliën die koudgeperst worden van zaden, pitten of noten. Ze hebben vaak hydraterende eigenschappen en bevatten veel vitaminen en mineralen.
Een basisolie moet zuiver zijn, zodat ze bij vermenging elkaars werking en eigenschappen kunnen versterken. Ze zijn koudgeperst, zodat alle belangrijke stoffen behouden blijven.
Voorbeelden van basisoliën zijn: amandelolie, calendula-olie en jojoba-olie.

Welke basisolie?

Elke basisolie heeft, net als bij een etherische olie, zijn eigen unieke eigenschappen. Een basisolie heeft 3 functies:

– Een etherische olie mag nooit direct op de huid gebruikt worden, dus is de basisolie een fijn oplosmiddel voor de sterke etherische olie.
– De basisolie zorgt ervoor dat je handen zich soepel over de huid kunnen bewegen.
– De basisolie heeft zijn eigen heilzame eigenschappen

Voordat je een etherische olie wil gaan mengen, is het goed om te kijken met welk doel je dit gaat doen.

Rijpere huid

Als we ouder worden, verandert onze huid. Je krijgt meer rimpels en de huid is wat minder veerkrachtig. Dit komt omdat de huidcellen zich steeds minder snel vernieuwen. Met etherische oliën, die de groei van nieuwe cellen bevorderen, kun je ervoor zorgen dat het verouderingsproces vertraagt. Neroli, lavendel en wierook zijn hiervoor zeer geschikt. Kies hierbij ook voor een basisolie die veel vitamine A en E bevat. Vitamine A zorgt voor celvernieuwing en vitamine E beschermt de huid tegen vrije radicalen die schade aan kunnen richten aan de cellen. Abrikozenpitolie, pompoenpitolie en tarwekiemolie zijn zeer geschikt als basisolie voor de rijpere huid.

Vette huid

Als je huid onrustig en vettig is, kan dit erg lastig zijn. Vaak heb je veel last van puistjes of heb je een vlekkerige huid. Bij dit huidtype is hygiëne heel belangrijk. Blijf altijd schoon werken. Was je handen voor het masseren en gebruik altijd schone handdoeken.
Ook moet je goed opletten dat je de PH-waarde van de huid niet verstoord. Kies voor de vette huid voor een neutrale basisolie zoals abrikozenpitolie of perzikpitolie. Als etherische olie kun je kiezen voor tea-tree, bergamot en geranium.

Droge huid

Iemand met een droge huid zal in de winter veel last hebben van zijn/haar huid. Door de verwarming die vaak aanstaat droogt je huid alleen nog maar meer uit, waardoor er pijnlijke scheurtjes kunnen ontstaan. Voor dit huidtype is een vochtinbrengende crème of basisolie erg belangrijk. Daarnaast is de huid vaak erg gevoelig. Dus als je een etherische olie toevoegt, is het verstandig dat dit een milde soort is, zoals sandelhout, kamille of roos. Als basisolie kun je het best kiezen voor hazelnootolie of avocado-olie.

De basis

Natuurlijk kun je ook gewoon een basisolie kiezen die geschikt is voor elk huidtype. Amandelolie, Calendula-olie en jojoba-olie zijn hier zeer geschikt voor.

Meng verhoudingen

Een etherische olie mag nooit onverdund op de huid gebruikt worden. Daarom moet je hem altijd mengen met een basisolie of crème. Maar welke verhouding moet je dan aanhouden?

Over het algemeen geldt dat je moet uitgaan van 97% basisolie en 3% etherische olie. Dit komt neer op 100ml basisolie waaraan je ongeveer 60 druppels etherische olie toevoegt. Ik heb een tabel gemaakt, zodat je overzichtelijk kunt zien hoeveel druppels olie je kunt toevoegen aan de basisolie.

BasisolieAantal druppels
15 ml9
30 ml18
50 ml30
100 ml60

Als je verschillende etherische oliën gebruikt in 1 mengsel, kijk dan welke etherische olie de beste eigenschappen heeft voor wat jij nodig hebt. Probeer dan op gevoel het aantal druppels te verdelen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.