Wat zijn etherische oliën?

In deze allereerste blog besteed ik aandacht aan veel gestelde vragen over etherische oliën. Wat zijn etherische oliën? Waar wordt het voor gebruikt? Waarom zit er zoveel prijsverschil tussen de oliën? Hoe gebruik je etherische oliën? En wat is nou aromatherapie?
Lees snel verder, want ik leg het je graag uit!

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn zeer geconcentreerde vloeistoffen die uit verschillende delen van een plant komen. Deze vloeistof is heel zuiver en is opgebouwd uit meerdere moleculen. Elke olie is op een andere manier opgebouwd. Zo heeft elke olie zijn eigen krachtige werking.
Er kunnen heel veel plantdelen gebruikt worden voor de verwerking. Niet alleen de bladeren en de bloemen, maar ook de bladeren, zaden, stengels en zelfs de wortels. Van bomen wordt ook de schors, naalden van naaldbomen en het kernhout gebruikt.
Soms kan er uit 1 plant of boom meerdere etherische oliën gehaald worden. Dit is bijvoorbeeld zo bij de Oranjebloesemboom. Neroli wordt gewonnen uit de bloem, petitgrain uit de bladeren en sinaasappelolie uit de schil van de vrucht.

Oranjebloesemboom

De makkelijkste methode om olie te verkrijgen is door middel van persing. Als je op een plant drukt of perst, komt de olie vrij. Dit zie bijvoorbeeld heel goed bij citrusvruchten. Maar lang niet alle planten en vruchten zijn hiervoor geschikt. Bovendien zijn etherische oliën die door middel van persing zijn verkregen over het algemeen niet zo lang houdbaar. Meestal wordt bij deze oliën een klein beetje antioxidant toegevoegd.

Veruit de meest gebruikte methode om olie uit een plant te verkrijgen is door middel van stoomdestillatie. Met deze methode wordt hete waterdamp door de plantdelen geblazen waardoor die gaan zweten. En op die manier geven ze hun etherische olie af. Deze stoom wordt opgevangen en gekoeld, waardoor de stoom weer water wordt. De olie blijft op het water drijven, waardoor het er afgeschept kan worden. Deze olie wordt daarna nog gefilterd en zo krijg je hele zuivere en geconcentreerde etherische olie.

Stoomdestillatie proces

Waarom zit er zoveel prijsverschil tussen de oliën?

Er zit enorm veel prijsverschil in de verschillende etherische oliën. Dit komt door meerdere factoren.

1. Zeldzaamheid van de plant:
Als een plant zeldzaam is en dus bijna niet voorkomt, kun je je voorstellen dat de prijs ook omhoog gaat. Soms is een plant ook heel seizoensgevoelig, waardoor hij maar kort bloeit. Ook dan is de plant zeldzaam.
2. Bewerkelijkheid van het productieproces:
Welk proces moet er worden doorlopen om de olie te verkrijgen? Als dit heel bewerkelijk is en veel tijd kost, wordt de olie duurder.
3. Hoeveelheid plant die je nodig hebt:
Om sommige oliën te verkrijgen heb je enorm veel planten nodig om een klein flesje te kunnen vullen. Gemiddeld heb je zo’n 35 kilo plantdelen nodig om 1 liter olie te kunnen produceren. Maar er zijn uitzonderingen. Een goed voorbeeld hiervan is rozenolie. Voor 1 liter olie is maarliefst 5000 kg verse bloesem nodig, dat ook nog eens in de vroege ochtend met de hand geplukt dient te worden. Je kunt je voorstellen dat deze olie tot 1 van de duurste etherische oliën behoort.

Hoe gebruik je etherische oliën?

Etherische oliën kun je op talloze manieren gebruiken. Zorg wel dat je enige kennis hebt over de oliën, want etherische olie is erg geconcentreerd en kan in veel gevallen irriterend of zelfs giftig zijn. Enkele druppels zijn vaak meer dan voldoende. Neem etherische olie nooit in en gebruik het nooit direct op de huid!
Wat tegenwoordig het vaakst wordt gedaan is verneveling via een diffuser. Een diffuser vul je met wat water en een etherische olie naar keuze (of een mix van verschillende oliën). Door middel van hoge frequente trillingen ontstaat er een verneveling. Je huis gaat hierdoor heerlijk ruiken en als je je verdiept in de werking van bepaalde etherische oliën, kan het ook nog eens heilzaam zijn bij klachten.

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om etherische oliën te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan massage-olie, lekker ruikende en verzorgende bodylotion of laat de olie verdampen via een oliebrander. Ik zal later een nieuwe blog schrijven over wat je allemaal met etherische oliën kunt doen, inclusief DIY recepten.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een onderdeel van de kruidengeneeskunde. Deze vorm van therapie gebruikt de etherische olie van planten als therapeutisch onderdeel bij de behandeling van allerlei klachten op geestelijk en lichamelijk gebied.

Een Franse scheikundige genaamd Gattefossé brandde zich in 1937 aan zijn hand. Hij was op dat moment bezig met het samenstellen van een nieuwe parfum. Zijn verbrandde hand doopte hij in een kom lavendelwater en tot zijn verbazing herstelde zijn brandwond heel erg snel en hij hield er geen littekens aan over. Hij was erg onder de indruk van de heilzame werking en is toen verder onderzoek gaan doen in de geneeskrachtige werking van oliën van planten. De term “aromatherapie” was geboren!
Aromatherapie is holistisch. Een klacht wordt niet alleen bekeken als klacht, maar het hele lichaam wordt hierbij betrokken. De olie werkt bij lichamelijk èn psychologische klachten en ondersteunt het lichaam en de psyche bij haar zelfgenezend vermogen.

René-Maurice Gattefossé

Ik hoop dat ik je met deze blog wat meer heb kunnen informeren over etherische oliën en aromatherapie. Neem ook eens een kijkje in de webshop om kennis te maken met de verschillende soorten oliën en wat hun kenmerken zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *